Kaj je 5G

Kaj je 5G

Veste kaj je 5G?

Za začetek povejmo kaj je 5G v osnovi. Gre za super hitro mobilno omrežje, ki s seboj prinaša tako zelo visoke hitrosti podatkov, da lahko rečemo kar, da je revolucionarno. Če smo že prej menili, da internet na naših mobilnih napravah deluje hitro, boste opazili, da s 5G nikoli več ne bo nič isto.

Gre dejansko za tako hiter prenos podatkov, da med klikom in spremembo vsebine na zaslonu ne boste niti trenili z očesom. In kaj nam takšne hitrosti sploh prinašajo? Ko se vprašamo kaj je 5G se vprašamo seveda tudi zakaj ga sploh potrebujemo. Pa saj je že 4G dovolj kajne?

No ni! Omrežje 5G bo dejansko omogočilo reči o katerih smo lahko doslej zgolj sanjali, ali pa so o njih pisali futuristi in tisti, ki imajo nekoliko bolj poglobljen uvid v spremembe v prihodnosti. Spremembe se obetajo na ključnih področjih o katerih pa bomo nekaj več zapisali v nadaljevanju članka.

Kaj je 5G in kje ga lahko uporabimo?

Vsekakor se bo s prihodom veliko reči spremenilo na področju pametne tehnologije in avtomatizacije procesov. Če se doslej nanje nismo mogli pretirano zanašati zaradi določenih zamikov pa bodo sedaj lahko določeni procesi na daljavo potekali praktično brez kakršnegakoli zamika. Če vas zanima kaj je 5G in kaj je vloga tega omrežja pri teh procesih, pomislite.

Zgodi se huda prometna nesreča in ponesrečenca v težkem stanju pripeljejo v bolnišnico sredi noči. Ker potrebuje zahtevno operacijo za kakršno pa usposobljenega kirurga ni v bližini, lahko umre. S 5G bo kirurg lahko na drugem koncu sveta upravljal robota v operacijski dvorani in ponesrečencu rešil življenje. Vas zanima kaj je 5G na drugih področjih?

Pa vzemimo na primer samovozeča vozila. Ta danes sicer že obstajajo a so dokaj okorna, saj se sporazumevajo preko računalnika in različnih tipal med katerimi pa ta hip informacije potujejo nekoliko prepočasi. S 5G bo vse skupaj narejeno v trenutku ter brez vsakega zamika.

Kaj je 5G in kdo ga lahko uporablja?

Če se sprašujete kaj je 5G in kdo sploh lahko dostopa do njega, potem lahko z veseljem povemo, da tudi Slovenci. Testno omrežje je bilo vzpostavljeno že pred časom, prav tako pa so na voljo tudi pametne naprave, ki ga omogočajo. Torej pametni telefoni in tablični računalniki.

Tam kjer je omenjeno omrežje omogočeno ga torej lahko uporabljamo že danes, če imamo seveda ustrezno pametno napravo pri sebi. Kaj je 5G najbolje priča hitrost prenosa podatkov, ki dosega kar do 20Gbps. Za tiste, ki si teh hitrosti ne znate predstavljati povejmo, da gre za kar 10 do 100 krat hitrejše prenose od tistih pri 4G. Širokopasovni dostop bo ob tem kar do 1000 krat hitrejši!

V primerjavi s predhodnim omrežjem 4G bo 5G tudi precej manj potratno s porabo električne energije. Se sprašujete za koliko? Ne boste verjeli, ampak celo do 90%! Čeprav teoretiki zarote opozarjajo, da bo z novim omrežjem sevanje v naravi še večje, pa velja povsem obratno, tako da kar brez strahu.

Tagovi:

Više članaka

Nasveti za povečanje možnosti za zmago na ruleti

Nasveti za povečanje možnosti za zmago na ruleti

Razumevanje pravil in različnih stav na ruleti je ključnega pomena za izboljšanje vaših možnosti za zmago. Preden se podate v svet kazino iger, je pomembno, da poznate osnove igre. Na ruleti sta dve g

Nasveti za uspešno igranje igralnih avtomatov

Nasveti za uspešno igranje igralnih avtomatov

Pri izbiri pravega igralnega avtomata je ključno upoštevati več dejavnikov, da povečate svoje možnosti za zmago. Prvi korak je raziskava različnih vrst igralnih avtomatov, saj se ti razlikujejo glede