Kaj je davek

Kaj je davek

Kaj je davek in zakaj se mu ne moremo izogniti?

Včasih so vladarji ozemelj in držav jemali “desetino”. To je pomenilo desetino vsega kar je pridelal kmet ali zaslužil oziroma pridobil kdorkoli na kakšen drugačen način. Znani so tudi veliki upori proti takšnemu pobiranju dajatev, a danes se bomo vprašali kaj je davek in zakaj ga moramo obvezno plačevati.

Če so se nekoč puntarji spuntali za 10% svojega prihodka, pa danes plačujemo dvakrat toliko. Dobesedno plačujemo davek na vse ne glede na to ali smo pravna ali fizična oseba. Pobrani davki se stekajo v državno blagajno od koder se denar črpa za različne zadeve. Ko se vprašamo kaj je davek, moramo dodati, da gre za nekaj čemur se ne moremo izogniti.

Podjetja plačujejo davek na dobiček. Torej na ves denar, ki ga zaslužijo skozi celo leto, morajo na koncu plačati cca 20% davka. Seveda pa lahko davčno osnovo znižujejo s stroški. Na ta način je končni znesek precej nižji kot bi bil sicer.

Kaj je davek in kje vse nas čaka?

Povedali smo že, da se davkom vsekakor ne morejo izogniti pravne osebe oziroma podjetja. A davke plačujejo tudi fizične osebe, torej posamezniki. Če ste lastnik hiše, morate plačevati določene dajatve, če nepremičnino oddajate, pa davek na prihodek oziroma na rentnino in podobno. Verjetno vsi dobro vemo kaj je davek in zakaj se ni dobro skrivati pred njim.

Veliko ljudi namreč poizkuša prelisičiti državo na različne načine, kar pa na koncu vodi le v velike težave. Država vedno pobere svoj davek, pravijo in imajo prav. Davčna uprava dobro ve kaj je davek in kje je do njega upravičena država. Morda ne takoj, a na vrsto vsekakor pridemo vsi.

Fizične osebe morajo prav tako plačevati davke v primeru, da prodajo nepremičnino, ali pa v primeru, ko zaslužijo na račun borze, ali kakšnih drugi vrednostnih papirjev, zlata in podobno. Vse skupaj je potrebno prijaviti v odmeri za dohodnino nakar davčna uprava izračuna dolg do države.

Vemo kaj je davek ampak ali res ne gre drugače?

Živimo v družbi, ki deluje na monetarnih principih in financira državo s pomočjo davkov. Vemo kaj je davek, a velikokrat tega ne želimo razumeti. Pobran denar s strani države gre v gradnjo šol, vrtcev, izgradnjo cest, parkov in v druge družbeno koristne projekte. S pomočjo davkov država sploh deluje in prebivalcem omogoča kvalitetno življenje.

Če vas še vedno zanima kaj je davek in kje vse ga najdemo, povejmo, da dejansko povsod. Obdavčene so seveda tudi plače. Iz pobranih davkov pa se poleg prej naštetega, financirajo tudi javne službe kot so bolnišnice, policija in duge dejavnosti, ki so nujne za vse nas.

Tudi urejenega šolstva ne bi bilo brez pobranih davkov. V resnici drži, ko nekdo reče, da daje denar za zdravstvo, šolstvo in drugo. Vsi ga dajemo, ne da bi se tega večinoma sploh zavedali. A, ker vemo da brez tega denarja naši otroci ne bi mogli v šolo, ali pa mi ne k zdravniku, smo veseli, da živimo v urejeni državi.

Tagovi:

Više članaka

Katero kartico izbrati

Katero kartico izbrati

Ko se sprašujemo o tem, katero kartico izbrati, se moramo najprej vprašati katere in kakšne kreditne kartice so na voljo. In tudi kaj je razlika med plačilno ali posojilno, ozirom

Koliko me bo stal kredit?

Koliko me bo stal kredit?

Obresti kredita, ki ga najamete v banki delujejo tako, da se v določenem časovnem obdobju zaračuna odstotek izposojenega zneska. Ta odstotek je znan kot letna obrestna mera. Slednja ne vključuje le zn