Kaj je siva ekonomija

Kaj je siva ekonomija

Veste kaj je siva ekonomija?

Veliko črnila je bilo že prelitega na temo dela na črno, pa denimo o pranju denarja. Gre za izjemno škodljive nelegalne posle, ki v veliki meri škodujejo posamezni državi, saj se v tem primeru ne zbirajo sredstva v proračunu države, ki je namenjen za pomembne reči. A tokrat nas zanima kaj je siva ekonomija in kako ter zakaj do nje pride.

Vemo kaj je črno. Vemo kaj pomeni črno na belem, ampak kaj je potem sivo? Je to tisto nekaj vmes? Slednja trditev verjetno kar najbolj drži. Gre dejansko za ples po robu. In ko govorimo o robu, mislimo na delodajalce, ki svojim zaposlenim nudijo pogodbe in pogoje, ki so že malce preko roba, a vseeno nekako zaobidejo roko pravice. Poglejmo kaj je siva ekonomija.

V resnici je tudi delo na črno siva ekonomija. Gre za trenutek, ko nekdo opravlja delo, ki je v resnici v korist (splošno, naročniku, državi itd. ), a pri tem država ne pride do predvidenih davščin.

Kaj je siva ekonomija v praksi?

Ker je zaenkrat vse skupaj videti precej dvoumno bomo to kaj je siva ekonomija skušali ponazoriti s primerom. Denimo, da delodajalec zaposli tujca brez ustrezne papirologije in ga plačuje na roke. To sicer pomeni, da bo ta tujec prejel plačilo in tako sredstva za svoje preživetje, a hkrati pomeni tudi, da pri tem ne bo zavarovan, ne bo imel plačanih prispevkov in mu ne bo tekla pokojninska doba.

Pa ne le to. Odgovor na vprašanje kaj je siva ekonomija v tem primeru je tudi minus v davčni blagajni saj delodajalec takšnega plačila ne bo nikjer zavedel in ne bo moč odtegniti zakonsko določenih davščin. Zakaj se to dogaja je dobro vprašanje.

Dejstvo je, da se marsikdo huduje nad previsokimi davki in zapleteno papirologijo, a resnica je vendarle naslednja. Požrešnost. Ko se enkrat odpravimo v poslovne vode je jasno kakšni stroški nas na tej poti čakajo. A ko podjetnik enkrat vidi kako v resnici odteka njegov denar, skuša narediti vse, da bi bilo tega čim manj.

Razvozlali smo vprašanje kaj je siva ekonomija

Če ste se vprašali kaj je siva ekonomija in ali je to tudi takrat, ko pomagamo sosedu, lahko rečemo da nikakor ne. Govorimo o delu, ki je plačano. Delo, oziroma pomoč sosedu pa bo verjetno brezplačna, zato to ne moremo šteti pod sivo ekonomijo. Še en primer tega kaj je siva ekonomija, je denimo zaposlitev študenta, pri čemer pa plačilo za opravljeno delo ne poteka preko študentskega servisa, pač pa na roke.

Študenti zelo težko pridejo do denarja, ki ga nujno potrebujejo, da vsaj nekoliko razbremenijo finančno obremenjene starše, zato so dokaj lahka tarča delodajalcev, ki jim ni mar za njihovo zdravstveno zavarovanje, legalnost in plačilo davkov državi.

In kako se boriti proti sivi ekonomiji? Na voljo sta le dve rešitvi. Prva seveda leži na plečih finančne uprave, ki mora s svojimi inšpektorji na delu redno pregledovati delovna razmerja in slediti določenim indicem. To pa je že druga rešitev in sicer prijave. Te morajo priti od delavcev, ki niso v pravno formalnem razmerju z delodajalcem.

Tagovi:

Više članaka

Katero kartico izbrati

Katero kartico izbrati

Ko se sprašujemo o tem, katero kartico izbrati, se moramo najprej vprašati katere in kakšne kreditne kartice so na voljo. In tudi kaj je razlika med plačilno ali posojilno, ozirom

Koliko me bo stal kredit?

Koliko me bo stal kredit?

Obresti kredita, ki ga najamete v banki delujejo tako, da se v določenem časovnem obdobju zaračuna odstotek izposojenega zneska. Ta odstotek je znan kot letna obrestna mera. Slednja ne vključuje le zn

Kako premostiti čas brezposelnosti?

Kako premostiti čas brezposelnosti?

Morda ste ostali brez službe, nove pa nikakor ne najdete in ste morali zaprositi državo, da vam odobri nekaj pomoči. Takšna finančna pomoč je seveda zelo dobrodošla, a le malokrat dovolj