Katere talne obloge izbrati

Katere talne obloge izbrati

Katere talne obloge izbrati?

Talne obloge v našem domu so izjemnega pomena, saj prostoru dajejo dušo in hkrati podlago po kateri stopamo večino dneva. Ampak za kakšen material se odločiti, da nam bo kar najbolje služil? Največkrat se odločamo za parket, laminat ali vinil, v primeru kopalnic pridejo v poštev še ploščice. Dejstvo je, da vedno gledamo tudi na ceno, zato ne bo najpomembnejši podatek, da je parket izjemno lep in trpežen. Težave pri parketu se za lastnika pokažejo, ko ga je treba obnoviti.

Za talne obloge se parket navadno izbere v dnevni sobi, lahko tudi za celotno stanovanje. Polaganje parketa je dokaj zahtevno, enako pa velja tudi za njegovo vzdrževanje. Pri tem je treba misliti na najem mojstra, ki bo parket najprej pobrusil, očistil stare nanose laka in nato parket tudi na novo polakiral. Še ena slaba novica za lastnike parketa je, da se ta z vsakim brušenjem tanjša in izgublja svojo prvotno teksturo.

Talne obloge iz laminata

Če si želite cenovno ugodne talne obloge, boste verjetno izbrali laminat. Za razliko od parketa, ki je izdelan iz naravnega lesa, je laminat izdelan iz umetnega. To pomeni, da boste imeli z njegovim vzdrževanjem manj dela, čiščenje je bolj enostavno, enako velja tudi za polaganje in zamenjavo. Je bolj odporen na različna politja in praske, v primeru večje poškodbe, pa posamezen kos enostavno zamenjamo. Slabost laminata kot talne obloge tiči v dejstvu, da nima klasične topline parketa.

Obenem se to čuti tudi pri hoji po njem. Čeprav je na videz skoraj enak kot les, pa je laminat tanjši in se upogiba ter lahko oddaja neželene zvoke. Laminat čistimo na zelo enostaven način, ni pa ga mogoče obnavljati kot parket. Ko je njegov videz dotrajan ga je potrebno v celoti zamenjati, je pa njegova življenjska doba navadno krajša od parketa. Težave laminatu povzroča tudi vlaga ali kakšno večje razlitje, saj se napihne in uniči.

Vinilne talne obloge

Poleg parketa in laminata, pa poznamo tudi vinilne talne obloge. Morda tega niste vedeli, a omenjene talne obloge so v Sloveniji v zadnjem času najbolj prodajane od vseh. Velika prednost vinila tiči v tem, da lahko nudi zares raznovsrtno paleto barv in vzorcev, ko je položen pa nudi nadvse prijeten občutek med hojo. Prav tako ne boste slišali pokanja ali škripanja kot je to navada pri parketu ali laminatu. Vas muči ideja o vinilu, ker bi radi na svojih tleh gledali les?

Z vinilom lahko zelo enostavno ustvarite videz kateregakoli lesa obenem, pa nudi tudi visoko obstojnost, je zelo odporen na večino poškodb, madežev in odlično prenaša težo. Seveda ne moremo mimo slabosti, ki jih nekaj vendarle ima. V prvi vrsti gre za temperaturno nestabilen material kar lahko pomeni spremembe v dimenzijah. Kot vidite je možnosti kar nekaj, pri nakupu, pa so vam lahko v pomoč tudi hitri krediti in posojila za enostavnejši nakup.

Tagovi:

Više članaka