Katero kartico izbrati

Katero kartico izbrati

Kam po kreditne kartice?

Ko se sprašujemo o tem, katero kartico izbrati, se moramo najprej vprašati katere in kakšne kreditne kartice so na voljo. In tudi kaj je razlika med plačilno ali posojilno, oziroma kreditno kartico. V prvi vrsti so kreditne kartice na voljo potrošnikom z rednimi prihodki, ki so tudi neke vrste osnova za znesek, ki ga na kartici potem banka odobri. Za razliko od plačilnih, je kreditna kartica precej bolj uporabna, ko govorimo o nakupih na obroke.

Če imate v denarnici eno od teh kartic in vam odobreni limit omogoča nakup na obroke do določene vrednosti, ki ste jo zapravili v trgovini, potem lahko obročni nakup uredite kar s pomočjo kartice. Ne bo vam treba predlagati nobene dokumentacije (razen osebnega dokumenta), tako kot je to primer pri kreditni pogodbi. Obročno odplačilo navadno poteka tako, da vam prvi obrok zaračunajo takoj in ga plačate v gotovini, obroke pa vam nato trgajo vsak mesec s posojilne kartice.

Katere kreditne kartice poznamo?

Po kreditne kartice se odpravimo na svojo banko, kjer nam tudi povedo kakšen limit si lahko na njih privošlčimo. A dobro je vedeti tudi, da obstajajo različne kreditne kartice in zakaj so za vas morda nekatere bolj primerne od drugih. Gre za različne blagovne znamke, ki preko bank tržijo svoje storitve. Morda vaša banka niti ne nudi več kot zgolj eno vrsto teh kartic, a je to precej težko verjeti. In za katero se potem odločiti?

V prvi vrsti vas bo zanimalo kakšne stroške boste s posamezno kartico imeli. Nekatere zaračunavajo precej visoke letne naročnine, spet druge zaračunavajo uporabo vsak mesec. Potem pa je tu še poraba posojila na kartici, oziroma morebitne obresti. Naj vam bančni uslužbenec natančno razloži vse pogoje glede kartice, ki ste se jo odločili vzeti. Četudi kartice morda sploh ne boste uporabljali, lahko še vedno plačujete določene stroške zanjo. V nekaterih primerih jo je dobro po opravljenem obročnem nakupu in odplačilu tudi vrniti.

Kreditne kartice so potuha

Da so kreditne kartice potuha izhaja iz dejstva, da večina potrošnikov, ki takšno kartico ima, ne zna razsodno upravljati z njo. Gre namreč za neke vrste potuho, ko si človek misli, da ima v žepu vedno denar. A denar, ki ga s seboj prinašajo kreditne kartice ni ne vaš in ne zastonj. Kot rečeno so z njimi povezani določeni stroški. In v primeru, da zneska nikoli ne povrnete v celoti, pač pa ves čas koristite denar, ki ste ga plačali nazaj na kartico, vas čaka še več obresti.

Morda je v določenih primerih bolj smotrno in modro najeti hitri kredit. Takšni krediti so navadno na voljo z odplačilno dobo do 12 mesecev, kar je precej podobno kreditnim karticam. A s pomembno razliko. Ko je kredit enkrat odplačan, zanj ne boste plačevali nič več. Prav tako je pri hitrih kreditih zajetih zelo malo stroškov, obresti pa so v večini primerov precej znosne.

Tagovi:

Više članaka

Koliko me bo stal kredit?

Koliko me bo stal kredit?

Obresti kredita, ki ga najamete v banki delujejo tako, da se v določenem časovnem obdobju zaračuna odstotek izposojenega zneska. Ta odstotek je znan kot letna obrestna mera. Slednja ne vključuje le zn

Kako premostiti čas brezposelnosti?

Kako premostiti čas brezposelnosti?

Morda ste ostali brez službe, nove pa nikakor ne najdete in ste morali zaprositi državo, da vam odobri nekaj pomoči. Takšna finančna pomoč je seveda zelo dobrodošla, a le malokrat dovolj