Koliko me bo stal kredit?

Koliko me bo stal kredit?

Kako delujejo obresti?

Obresti kredita, ki ga najamete v banki delujejo tako, da se v določenem časovnem obdobju zaračuna odstotek izposojenega zneska. Ta odstotek je znan kot letna obrestna mera. Slednja ne vključuje le zneska z obrestmi, temveč tudi druge stroške, povezane s samim posojilom, kot so; stroški storitev in zamudne obresti. Obrestna mera se lahko razlikuje glede na vrsto posojila, vašo kreditno oceno in druge dejavnike. Pomembno je opozoriti, da večina posojilodajalcev zaračunava te zadeve za sproti in za nazaj.

To pomeni, da se lahko vaš dolg zaradi takšnega obračunavanja hitro izmuzne izpod nadzora, če ne plačujete pravočasno, ali če plačila v celoti zamudite. Bolje je vsekakor, če plačujete celo več kot je sklenjeno v kreditni pogodbi. Primer denimo bi bil lahko nakup avtomobila na kredit ali leasing. Pred seboj boste imeli jasno začrtan plan plačil na katerem lahko vidite ločene stroške glavnice kredita in zneske z obrestmi. Če kredit odplačate prej, vas bo stal manj.

Kako omiliti obresti?

Zakaj je koristno plačevati več kot minimalni znesek? Če lahko vsak mesec plačate več kot je zahtevano, lahko s tem znatno skrajšate čas, potreben za odplačilo celotnega dolga. Večina upnikov vam bo dovolila dodatna plačila brez negativnih posledic za vas, vendar lahko nekateri upniki na podlagi določenih meril omejijo, koliko lahko dodatno plačate vsak mesec, saj dejansko živijo od obresti. Nekateri upniki lahko tudi zahtevajo, da se morajo vsa dodatna plačila nameniti zmanjšanju glavnice in ne najprej plačilu obračunanih obresti.

Vedno je najbolje, da se pred dodatnimi mesečnimi plačili, ki presegajo minimalno zahtevano stanje, posvetujete z upnikom oziroma banko. Nekako velja, da je na trgu kreditov najceneje najeti hitri kredit. Ta je na koncu ugodnejši zato, ker je razmeroma hitro odplačan, manjši pa so tudi stroški odobritve. Do hitrega kredita se v večini primerov pride brez pretirane dokumentacije ali zahtevnih pogojev. V vsakem primeru pred najemom kredita natančno preberite vse pogoje.

Ko obresti govorijo v vaš prid

Niso pa vse obresti zgolj slabe za vas. Od njih imate lahko tudi koristi, ali celo živite na ta račun. To si seveda lahko privoščijo zgolj redki, a dejstvo je, da je mogoče. Govorimo o primeru, ko ima posameznik večjo vsoto denarja, ki ga položi na poseben varčevalni račun, ali ga veže za neko določeno obdobje za katero za zaveže, da ga ne bo dvignil. Banka medtem posluje s tem denarjem in mu plačuje obresti.

Gre seveda za pozitivno novico za vas, kajti ob visokih zneskih so lahko tudi te precej visoke. Razumevanje, kako deluje kredit in zakaj je za kredit pomembna obrestna mera, je ključno znanje za vse, ki bi najeli posojilo, a tudi za tiste, ki bi na nek način posojilo dali banki. Lahko bi rekli, da na nek način tako vi postanete posojilodajalec in služite z obrestmi, ki vam jih v tem primeru plačuje banka. Sliši se super, kajne?

Tagovi:

Više članaka