Najstarejši človek na svetu

Najstarejši človek na svetu

Kdo je najstarejši človek na svetu?

Ko se rodimo na ta svet je ena stvar neizbežna. Nekoč bomo umrli. A pomembno je kako bomo do takrat živeli in koliko let bomo hodili po svetu. V želji po dolgoživosti se vprašamo tudi kdo je najstarejši človek na svetu in kako doseči njegova leta. S čim se je prehranjeval, je odkril kakšno skrivnostno učinkovino ali recept za dolgo življenje?

Podatki o tem kdo je najstarejši človek na svetu se razlikujejo skorajda od ust do ust. Mediji sicer povzemajo različne zgodbe a velikokrat se izkaže, da gre za pol resnice ali težko dokazljive navedbe. Ena reč je, da so bili tako stari ljudje rojeni v nekih drugih časih, ko so morda še manj natančno vpisovali in hranili podatke.

Prav zato velikokrat pride do napačne interpretacije, pa tudi predstavljanja same osebe. A nekaj zagotovo drži. Človeški rod podaljšuje svojo življenjsko dobo kar je jasno vidno iz večletnih statističnih meritev, ki jih opravljajo znanstveniki in raziskovalci po svetu.

Ali vemo kdo je najstarejši človek na svetu?

Seveda ta hip obstajajo določeni podatki o tem kdo je najstarejši človek na svetu, zato smo se odločili izbrskati najbolj verodostojne. A za hip se pred tem še ustavimo in povejmo, da sta nas zanimala dva podatka. In sicer, kdo je živeči najstarejši človek na svetu ta trenutek in kdo je bil najstarejši v času svoje smrti.

Podatki, ki smo jih našli vas bodo verjetno osupnili enako kot so nas. Gre za zares visoke in precej nepredstavljive številke. Znano je, da ta hip na svetu živi ogromno sto letnikov, pri tem pa je znano tudi, da jih je največ na Japonskem. Je za to odgovorna genetika, okolje, ali pa tradicionalna prehrana, ki zajema po večini prehranjevanje z ribami in morskimi sadeži?

Zagotovo je vsega po malem, a to še ne pomeni, da bomo sami živeli enako dolgo, če se bomo prehranjevali kot Japonci. Naša telesa in prebavni sistem delujejo nekoliko drugače. A ribe so za vse na svetu zelo zdrave.

Koliko je star najstarejši človek na svetu?

In sedaj k tistemu najbolj zanimivemu delu. Koliko je v resnici star najstarejši človek na svetu? Leta 2020 je veljalo, da je umrl najstarejši človek na svetu, ki je štel 112 let in je umrl za posledicami koronavirusa. V tistem trenutku je žezlo najstarejšega na svetu prevzel Romun Dumitru Comănescu s 111 leti.

A kar smo prihranili za konec vas bo seveda najbolj presenetilo. Za najstarejšega človeka na svetu naj bi veljal Indonezijec Mbah Ghoto, ki se je rodil leta 1870 in naj bi umrl star 146 let! Zakaj pravimo “naj bi”? Zato, ker v tistih časih oblasti v Indoneziji niso vodile najbolj natančne evidence.

Uradno so rojstva sicer pričeli beležiti leta 1900 zato je prej omenjen podatek nekoliko dvomljiv in se opira na razna pričevanja tistih, ki so dedka Ghota poznali. Recept za takšno dolgoživost pa naj bi bil sila enostaven. Čim manj stresa, uravnotežena prehrana (bolje lačen kot preveč sit) in življenje brez zamere v srcu.

Tagovi:

Više članaka