Pocenite svoje ogrevanje

Pocenite svoje ogrevanje

Pocenite svoje ogrevanje

V času, ko beležimo izjemne podražitve na področju ogrevanja je ključno vprašanje kako le to poceniti. K sreči obstaja kar nekaj vzvodov za to, kako strošek za ogrevanje močno znižati. V prvi vrsti je treba razmisliti o tem na kakšen način se ogrevamo. Če je na trgu cenejši energent je smotrno razmisliti o zamenjavi peči. Če ta deluje na primer na kurilno olje, je bila še pred kratkim najboljša opcija predelava ali zamenjava za peč na lesne pelete. Ob tem tudi manjši hitri kredit ni bil slaba izbira.

Slaba novica za vse potrošnike in lastnike stanovanj ali hiše, pa je v tem, da so se tudi peleti močno podražili. Trenutno najdražja opcija za ogrevanja pa je morda ogrevanje na plin. Ne glede na to na kakšen način ogrevamo svoj dom, obstaja še kar nekaj nasvetov s katerimi močno znižamo znesek na položnici. V nadaljevanju nekaj trikov in nasvetov na to temo. Vas zanima?

Boljša izolacija manjši strošek za ogrevanje

Najbolj prizadeti so lastniki hiš in stanovanj starejšega letnika, ki imajo slabo toplotno izolacijo. Ogrevanje takšne nepremičnine je lahko precej drago, toplote pa od nikoder. Kaj storiti v tem primeru, in če zamenjava načina ogrevanja ni mogoča? V prvi vrsti zamenjava starih oken z novimi. Največ toplote namreč uide preko njih, saj je steklo zelo slab izolator, obenem pa stara okna še močno prepuščajo. Po eni strani dobro za nekaj prepiha, svežega zraka in nižjo vlažnost.

Vendarle pa je tudi ogrevanje ključno za ustrezno vlažnost v stanovanju. V nasprotnem primeru so stene prehladne, nabira se kondenz in nastaja zidna plesen. Ta je škodljiva tako za zdravje kot pohištvo in tudi videti ni lepo. Torej, nova okna in vrata, pa se bo že precej poznalo. V tem primeru boste imeli mir nadaljnjih 15 ali 20 let kar pa res ni zanemarljivo. Strošek novih oken je tako povsem na mestu in vsekakor upravičen.

znižajte strošek za ogrevanje s senčili

Morda se komu zdi povsem nemogoče, da bi si strošek za ogrevanje znižali z uporabo senčil. V resnici pa ta trditev še kako drži. Omenili smo že, da je steklo izjemno slab toplotni izolator kar pomeni, da omogoča relativno enostavno prepuščanje toplote iz prostora. Kako to rešiti? Enostavno, s senčili! Tako z zunanjimi kot notranjimi. Pa ponazorimo s primerom, ki je tako logičen, da bo vsakomur takoj jasno. Zrak sam po sebi je dober izolator, a le v primeru, da je zamejen.

Tudi plin ujet med dve stekleni površini, zato nova okna izdelujejo pretežno na ta način. S senčili pa je takole. V zimskem času, ko je zunaj sonce je roleta seveda dvignjena zaradi dostopa dnevne svetlobe kot tudi nekaj toplih žarkov. Ker pa se pozimi hitro znoči, roleto spustimo, na notranji strani pa uporabimo rolo ali drugo senčilo. Na ta način okoli stekla ustvarimo zamejen zračni most kar odločilno poceni naše ogrevanje. Topel zrak tako ostaja v našem stanovanju in ni potrebe po dodatnem ogrevanju.

Tagovi:

Više članaka