Sončne celice

Sončne celice

Kako delujejo sončne celice?

Eden najbolj bolečih in največjih stroškov na položnici je tisti za električno energijo. Ne glede na to kako se trudimo, je znesek vedno nekoliko višji kot bi si želeli. Skušamo prihraniti na različne načine, pa kar ne gre in ne gre. Kaj pa če bi za pridobivanje elektrike uporabili sončne celice?

Sončne celice so že precej razvite in močno zastopane na energetskem trgu. Če je nekoč veljalo, da je od njih premalo izkoristka, pa se je v zadnjih letih to popolnoma spremenilo. Omenjene celice delujejo tako, da sončno energijo spreminjajo v električno in z njo oskrbujejo hišo, ali pač kakšno električno napravo.

Tehnologija sončnih celic je napredovala zato sedaj niso več tako drage. Predvsem pa so se pocenile na račun uporabe cenejših kristalov s katerimi se toploto s strani sonca pretvori v elektriko. Uporabljajo se tudi silikoni. Če vam na strehi hiše uspe pridelati presežek elektrike, le to pošljete v omrežje in ste za presežek nagrajeni.

Za koga so primerne sončne celice?

Namestitev sončne celice, oziroma več njih seveda ni smotrna za vsakogar. Vsekakor pa se izplača tistim, ki imajo hišo postavljeno na območju, ki je precej časa obsijano s soncem. Pred kratkim smo na takšen način dobili celo samooskrbno naselje saj so se v mrežo povezali prav vsi prebivalci in se združili v projektu.

Prav tako so sončne celice primerne za lastnike vikendov saj jim lahko tam zagotovijo popolnoma samozadostnost kar se električne energije tiče. Radio, tv, kuhalnik, luč, . vse to in še več, če je tehnologija le pravilno izkoriščena in tudi nameščena. Na voljo so prav posebni “vikend” kompleti.

Za pridobivanje električne energije na takšen način lahko računamo nekako opd aprila do septembra, na bolj obsončenih predelih in na primorskem pa tudi dlje. Vsekakor pa ni odveč solarno energijo kombinirati s klasično, saj se tudi na takšen način ustvarijo veliki prihranki. Začetni vložek bo kmalu pokrit, življenjska doba celic pa je kar do 30 let.

Koliko stanejo sončne celice?

Cena za sončne celice se razlikuje glede na model in tudi količino panelov, ki jih kupimo. Še kako privlačne pa so sončne celice, ko v obzir vzamemo še različne ponudbe in kredite eko sklada, ter bank, ki se zavedajo kako pomembno je preiti na zeleno energijo. Na ta način se vam bo nakup celic obrestoval še hitreje.

Ko se vprašamo koliko nekaj stane, moramo vedno pomisliti na to kakšen bo končni rezultat. In končni rezultat pri nakupu sončnih celic je, da se nam bo nakup povrnil v cca 10 letih, pri čemer bodo celice oddelale kar trikrat daljše obdobje. Torej bomo 20 let prejemali električno energijo popolnoma zastonj!

To je podatek, ki ga ne smete zgrešiti in ne spregledati. Tehnologija še vedno napreduje zato je potrebno reči, da so ta hip na trgu solarni paneli zares izjemnih karakteristik, ki navdušijo vsakega uporabnika. Ali bodo tudi vas, je odvisno od tega ali želite prihraniti.

Tagovi:

Više članaka

Zmagovalne stave

Zmagovalne stave

V tem članku se poglobimo v virtualni svet slovenskih spletnih igralnic, da bi raziskali najbolj priljubljene igre, ki jih ponujajo najboljši spletni casinoji in ki pritegnejo pozornost igralcev po vsej državi.