Čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna

Kdaj na čiščenje zobnega kamna?

Zdravi zobje so silnega pomena za celotno zdravje in počutje osebe. Prav zobje pa so ključen element in pokazatelj našega zdravstvenega stanja. Težave z zobmi nemalokrat signalizirajo težave z notranjimi organi, ali pa s katero izmed neodkritih bolezni. A se tokrat posvetimo raje drugi težavi, ki se tiče naših zob. Zobni kamen in čiščenje zobnega kamna.

Zobni kamen nastane kot posledica slabega čiščenja zob na katere se primerjo obloge in počasi trdijo. V resnici se to zgodi precej hitro in tako postane nemogoče, da bi si ga odstranili sami. Zakaj je ne čiščenje zobnega kamna sploh težava?

Zato, ker prav zobni kamen nudi izvrstno skrivališče bakterijam, ki se še kako rade nahajajo v naših ustih in med zobmi. Tam je namreč na voljo dovolj hrane zanje. Med predelavo te hrane pa bakterije tvorijo precej nevarne odpadke za naše zdravje in povzročajo zobno gnilobo. Sedaj smo že pred vrati odgovora na vprašanje iz naslova.

Kako poteka čiščenje zobnega kamna?

Čiščenje zobnega kamna ni nič strašnega in nikakor ni podlaga za to, da bi se bali obiska in posega pri svojem zobozdravniku. Danes čiščenje zobnega kamna poteka s pomočjo laserja ali ultrazvočnih valov, ki se nahajajo ravno v primerni frekvenci, da drobijo zobni kamen. Na ta način se ga boste zelo hitro znebili.

A zobni kamen se vrača, zato se morate vračati tudi vi. K zobozdravniku seveda. Pa ni treba misliti, da bo kdo na vas gledal kot na nekoga, ki se ne drži ustne higiene. Nekateri zobje so enostavno v tako zahtevnem položaju, da do vseh kotičkov s ščetko ne pridemo.

V tem primeru se tam seveda delajo obloge, kar pa je pogoj za nastanek zobnega kamna. Žal tega opravila doma ne moremo izvesti in je obisk zobozdravnika neobhoden. Ta vam bo po čiščenju povedal tudi na koliko časa se bosta videvala in vam določil nov datum. Navadno pa se zobni kamen čisti enkrat na leto.

Čiščenje zobnega kamna doma

Naj takoj na začetku povemo, da zobozdravniki čiščenje zobnega kamna doma odsvetujejo, saj so nekatere prakse močno škodljive za naše zobe. Vseeno pa poglejmo kaj na to temo pravi svetovni splet. Če boste že poizkušali čiščenje zobnega kamna opraviti doma, pa storite to na najmanj škodljiv način kar je možno.

Uporabite sodo bikarbono. Iz sode bikarbone, soli in vode si pripravite gosto zmes in si z njo previdno (ne preveč grobo) sščetkajte zobe. Te nato izperite z mlačno vodo, nato pa pasto nanesite na zobe in jo pustite delovati nekaj minut. Po ponovnem izpiranju bo povsem mogoče, da je zobni kamen dovolj odstopil od sklenine, da ga boste lahko odstranili s trdo krtačko, ali denimo zobotrbcem.

Nikar pa v zobe ne silite ničesar kovinskega in ne nasedajte kakšnim kemičnim pripravkom ali mešanicam, saj si lahko z njimi poškodujete zobe in poskrbite za resnične težave. Obisk pri zobozdravniku bo še vedno najmanj boleč in naboljši.

Tagovi:

Više članaka

Osebni trener

Osebni trener

Ste se ujeli v trenutku, ko v ogledalu ne vidite osebe po svojem okusu? Morda preveč kilogramov, nedifinirane mišice, slaba drža? Potem je zagotovo čas za akcijo! Potrebno bo nekaj dela in telovadbe,

Kdaj k zobozdravniku

Kdaj k zobozdravniku

Težave z zobmi so ene tistih, ki si jih nihče med nami ne želi. Prav gotovo ste že imeli kdaj izkušnjo z bolečim zobom kar vam je konkretno pokvarilo dan ali pa vikend. Potem pa iskanje dežurnega zobo