Kdaj k zobozdravniku

Kdaj k zobozdravniku

Ne sprašujte se predolgo kdaj k zobozdravniku

Težave z zobmi so ene tistih, ki si jih nihče med nami ne želi. Prav gotovo ste že imeli kdaj izkušnjo z bolečim zobom kar vam je konkretno pokvarilo dan ali pa vikend. Potem pa iskanje dežurnega zobozdravnika in morebitno puljenje. Zato se ne sprašujte predolgo kdaj k zobozdravniku.

Svetovali bi vam, da ga raje obiskujete redno, tudi takrat, ko vas nič ne boli. Le tako bodo namreč vaši zobje v najboljšem stanju in se boste neprijetnostim in bolečinam na daleč izognili. Kaj pa ko se v ustih vseeno nekaj dogaja, navkljub rednim obiskom zobozdravnika? Kdaj k zobozdravniku v tem primeru?

V ustih niso samo zobje tisti, ki lahko povzročajo težave. Tu so še dlesni, pa denimo jezik in celotna ustna votlina. Ker se prav na jeziku in v ustih na sploh zadržuje veliko različnih bakterij je povsem običajno, če občasno pride do kakšnih manjših težav, s katerimi pa lahko opravimo tudi doma.

Kdaj k zobozdravniku ko je vneta dlesen?

Kot rečeno, se v ustih nahaja in dogaja marsikaj. Ena izmed nevšečnosti je lahko tudi vnetje dlesni. Do te pride iz različnih razlogov, ampak kdaj k zobozdravniku? V enem primeru gre lahko za bakterijsko okužbo, v drugem pa za ranico, ki smo jo naredili ob nepazljivem ravnanju z vilico ali kakšno trdo skorjo.

K zobozdravniku zaradi manjšega vnetja dlesni ne hodimo. Že babice so nas učile, da se takšne reči pozdravi doma, pri čemer si lahko pomagamo z izpiranjem s pomočjo žajbljevega čaja. Danes vemo, da to lahko storimo tudi s fiziološko raztopino, ki je v resnici voda in sol. Torej kdaj k zobozdravniku?

V primeru vnetja dlesni, ki se vleče predolgo ali pa opazimo celo širitev rdečine ali ognojek, je vseeno najbolje obiskati zobozdravnika. Ta bo vnetje ustrezno oskrbel, očistil in po potrebi vstavil trak z zdravilom. Le tako bo za rano ustrezno poskrbljeno in ne bomo tvegali dodatnih zapletov v ustih.

Kdaj k zobozdravniku zaradi slabega zadaha?

Še ena pogosta težava, ki se tiče naših ust je slab zadah. Ste pomislili kdaj k zobozdravniku zaradi zadaha? Morda kdo misli, da gre v tem primeru zgolj za premalo umite zobe ali česen v prehrani, a se verjetno moti. Slab zadah je neredko posledica nezdravih zob, kariesa, gnilobe ali pa celo diabetesa, oziroma težav z želodcem.

Kot vidite gre lahko za precej resne težave katere pa mora ugotoviti naš zdravnik. A najprej je na mestu vprašanje kdaj k zobozdravniku. Čimprej! Sprva je na vrsti seveda zobozdravnik, ki bo pregledal naše zobe, očistil morebiten zobni kamen in saniral gnilobo. Če se bodo težave s slabim zadahom nadaljevale, pa bo potrebno še na kakšen drug pregled.

Tako bomo izločili eno možnost za drugo in na koncu prišli do pravega povzročitelja slabega zadaha. V blagi obliki pa zanj lahko poskrbimo seveda z ustno vodico, pa tudi z grizljanjem petršilja denimo. Kozarec vode tudi vedno pomaga.

Tagovi:

Više članaka

Osebni trener

Osebni trener

Ste se ujeli v trenutku, ko v ogledalu ne vidite osebe po svojem okusu? Morda preveč kilogramov, nedifinirane mišice, slaba drža? Potem je zagotovo čas za akcijo! Potrebno bo nekaj dela in telovadbe,

Čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna

Zdravi zobje so silnega pomena za celotno zdravje in počutje osebe. Prav zobje pa so ključen element in pokazatelj našega zdravstvenega stanja. Težave z zobmi nemalokrat signalizirajo težave z notranj