Kakšen zobni aparat izbrati

Kakšen zobni aparat izbrati

Veste kakšen zobni aparat izbrati?

Zobje so že od nekdaj za ljudi še precej več kot le orodje za mletje hrane. Zdravi in lepi zobje namreč močno vplivajo na našo samopodobo in samozavest. Ljudje z neravnimi zobmi so denimo precej nesrečni, kar se seveda opazi že v dobi odraščanja. Danes bomo preverili kakšen zobni aparat izbrati, če se pojavi potreba po njem.

Na trgu je namreč nekaj različnih vrst zobnih aparatov, katere pa načeloma delimo v dve večji kategoriji. Fiksni in snemljivi. Oboji imajo nekaj prednosti in nekaj slabosti, pri tistih bolj priljubljenih pa je navadno ovira tudi visoka cena. Preverimo torej kakšen zobni aparat izbrati.

Najprej pa morda še informacija ali dve. Namestitev zobnega aparata za mladoletne krije zdravstveno zavarovanje, a le v primeru, da pregled pri ortodontu pokaže, da so zobje deformirani do takšne stopnje, da je to nujno. Sicer je zobni aparat plačljiv, kot tudi za vse polnoletne, ki bi si želeli bolj ravnih zob.

Kako vedeti kakšen zobni aparat izbrati?

Na vprašanje iz naslova in o tem kakšen zobni aparat izbrati, bo imel najboljši odgovor vaš zobozdravnik, oziroma ortodont. Ta po pregledu postavi diagnozo in predlaga ustrezen zobni aparat. Prav tako pa vam bo seveda razložil tudi zakaj svetuje prav ta zobni aparat in ne katerega drugega.

Pri tem kako se boste na koncu odločili in ali boste zgolj zaupali nasvetu strokovnjaka pa upoštevajte tudi svoje želje. Povejte namreč kaj si želite tudi sami. Torej kakšen zobni aparat izbrati? V primeru kadar gre za mladoletne osebe, je seveda želja ali zahteva tudi po tem, da bi bil ta pripomoček za ravnanje zobe, tudi moden.

V tem primeru se seveda lahko namestijo tako imenovane “zvezdice”, katere se prilepi na zunanjo stran zoba in preko katerih se nato napelje žička, ki celoten aparat obremeni z določeno silo. Ta seveda vpliva na zobe in jih postopoma ravna. Zvezdice so na voljo v več barvnih odtenkih, nekatere pa tudi različnih oblik.

Kakšen zobni aparat izbrati da se ga ne vidi?

Velikokrat je dilema pri tem kakšen zobni aparat izbrati tudi dejstvo, da si ne želimo, da bi se aparat pretirano videl. V ta namen obstajajo zobni aparati, ki jim rečemo nevidni. Lahko so sestavljeni iz precej prozornih materialov, ali pa se celo namestijo na zadnji del zob, kar pa precej otežuje čiščenje.

Slednje je zelo pomembno in ne sme biti nikoli odveč. V namen čiščenja boste kupili prav posebne ščetke, ki so dovolj fleksibilne in majhne, da boste lahko temeljito očistili prostor med aparatom in zobmi. Če še vedno ne veste kakšen zobni aparat izbrati in se sprašujete ali fiksnega ali snemljivega, povejmo še nekaj malega na to temo.

Za fiksni zobni aparat je jasno, da ga po namestitvi nosimo vse do trenutka, ko zobje končno stojijo v pravem položaju, medtem ko za snemljivega velja, da ga nosimo preko noči. Vsekakor pa vam bo najboljši nasvet glede izbire dal vaš ortodont ali zobozdravnik.

Tagovi:

Više članaka

Osebni trener

Osebni trener

Ste se ujeli v trenutku, ko v ogledalu ne vidite osebe po svojem okusu? Morda preveč kilogramov, nedifinirane mišice, slaba drža? Potem je zagotovo čas za akcijo! Potrebno bo nekaj dela in telovadbe,

Čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna

Zdravi zobje so silnega pomena za celotno zdravje in počutje osebe. Prav zobje pa so ključen element in pokazatelj našega zdravstvenega stanja. Težave z zobmi nemalokrat signalizirajo težave z notranj