Človek v vesolju

Človek v vesolju

Kdo je bil prvi človek v vesolju?

Človek si je že od nekdaj želel poleteti bližje k zvezdam, pa čeprav v tistih časih niso leteli niti še z letali. Tehnologija je napredovala, prišla so prva letala in tudi rakete, ki so letele vse višje in višje. Misija imenovana “človek v vesolju” je postajala vse bolj realna. Razvila se je bitka med takratno Sovjetsko Zvezo in ZDA, ki sta tekmovali v tem katera bo človeka prva poslala med zvezde.

Sovjetska Zveza je ta dvoboj dobila, saj je bil prvi človek v vesolju Jurij Gagarin, ki je leta 1961 poletel v vesolje. Tam je enkrat uspešno obkrožil naš planet in se po 108 minutah vrnil nazaj na zemljo. Zanimivo, da je bil polet z Vostokom 1 popolnoma avtomatiziran, kar pomeni, da Gagarinu ni bilo potrebno početi nič kar se tega tiče.

Američane je ta poraz močno zabolel, zato so se še toliko bolj predano lotili načrtovanja poleta in pristanka na Luni.

Človek v vesolju in na Luni

Luna je naš naravni satelit in ljudje jo občudujemo že od nekdaj. Mnoga ljudstva so razvila določena verovanja v povezavi z njo, pa tudi danes je še vedno veliko ljudi, ki jo povezujejo z mističnim vplivom na ljudi. Kot rečeno pa so si Američani zmislili kako bo njihov človek v vesolju pristal na njej.

Luna se nahaja 384. 403 km stran od Zemlje. Sliši se veliko, a je z močnimi raketami in sodobno tehnologijo to precej bližje kot na prvi pogled. Polet na Luno je bil seveda vse prej kot enostaven in tudi posadka Apolla 11, ki je kot prva pristala tam se je v živo prepričala o tem kako je biti 384. 403 km proč človek v vesolju.

Pristanek na Luni se je odvil leta 1969, Neil Armstrong pa je bil prvi astronavt, ki je nanjo stopil in izgovoril enega najbolj znanih stavkov tega sveta. “To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo”.

Bo človek v vesolju kdaj doma?

Seveda pa se osvajanje vesolja pri tem še ne konča. Vsi se sprašujemo ali bo človek v vesolju kdaj doma in kako daleč mu bo uspelo priti. Z razvojem tehnologije poletov v vesolje in komercializacijo se nakazujejo obrisi prihodnosti. Nenazadnje je bil človek v vesolju zdaj že velikokrat saj se opravljajo celo komercialni poleti v vesolje.

To pomeni, da tja ponesejo ljudi, ki niso astronavti in so si enostavno kupili vstopnico za polet. Okrog Zemlje že več let kroži vesoljska postaja na kateri se izmenjujejo astronavti iz različnih držav. Na ta način človeštvo dokazuje, da zmore preživeti v vesolju, a je kljub temu še daleč od raziskovanja zvezd in obiskovanja planetov.

Seveda smo si jih veliko že ogledali od blizu a zgolj s pomočjo sond, ki jih pošiljamo na nevarne misije na katerih človek ne bi preživel. A prihajajo novi materiali, znanje se širi in ni vrag, da v prihodnjih desetletjih pošljemo človeka tudi na Mars in še kam dlje.

Tagovi:

Više članaka

Kdo je znanstvenik

Kdo je znanstvenik

Ko se vprašamo kdo je znanstvenik, se sprašujemo precej splošno vprašanje na katerega morda ni samo enega odgovora. V sami osnovi je znanstvenik nekdo, ki svoje življenje in delo posveti raziskovanju

Kako postati znanstvenik

Kako postati znanstvenik

Če vas zanima kako postati znanstvenik, se morate najprej v sebi odločiti zakaj vas to sploh veseli in katero področje bi radi raziskovali. Za začetek povejmo, da znanost v grobem ločimo na Temeljno a

Uporabna ali aplikativna znanost

Uporabna ali aplikativna znanost

Poznamo kar nekaj različnih vej znanosti, primarno pa znanost delimo na temeljno ali bazično znanost in tisto drugo, ki se imenuje uporabna ali aplikativna znanost. Tokrat se bomo posvetili slednji in