Kako postati znanstvenik

Kako postati znanstvenik

Kako postati znanstvenik?

Če vas zanima kako postati znanstvenik, se morate najprej v sebi odločiti zakaj vas to sploh veseli in katero področje bi radi raziskovali. Za začetek povejmo, da znanost v grobem ločimo na Temeljno ali bazično znanost in na Uporabno ali aplikativno znanost. Za prvo velja, da pri njej znanstveniki delajo in raziskujejo same temelje, njihovi izsledki pa tisti hip še niso primerni za širšo uporabo.

V primeru Uporabne ali aplikativne znanosti pa izsledki znanstvenikov že vodijo do uporabe v realnem času. Torej, ko se vprašate kako postati znanstvenik, vas zanima raziskovanje novega, neznanega ali pa bi raje raziskovali nekaj kar bo nemudoma tudi uporabno?

Morda malce plastičen prikaz, a je to vendarle neka osnova vsakega bodočega znanstvenika, ki si želi delati na področju, ki ga zanima, ali pa si želi tam doseči svoj življenjski cilj in odkritje kariere. Nekaj, kar pred tem ni uspelo še nikomer drugemu. Ste po duši praktik, ali pa vas žene radovednost?

Kako postati znanstvenik skozi šolanje?

Vsekakor boste najprej opravili z osnovno šolo in se verjetne podali na gimnazijo. Ko bo ta končana pa se boste odločili za ustrezno fakulteto, kjer pa boste med študijem lahko delovali tudi že na znanstvenem področju. A odgovor na vprašanje kako postati znanstvenik, vendarle ni tako preprosto najti.

Če se sprašujete za kakšen študij se odločiti, da boste na koncu sploh lahko postali znanstvenik, povejmo, da se veje znanosti delijo na kar nekaj zanimivih različnih vrst. Poznamo Eksaktne in naravoslovne znanosti, pa tehniške znanosti, medicinske, pa agrarne oziroma biotehniške znanosti. Se vam že svita kako postati znanstvenik?

Pa naštejmo še preostale veje. Tu so še družbene znanosti in pa Humanistične znanosti in znanosti o umetnosti. Kot vidite imate izbire več kot dovolj in le na vsakem posamezniku je, da se odloči kaj je tisto kar ga zares pritegne. Dodajmo še, da imajo vse naštete veje še ogromno pod vrsti znanosti, ki nas še podrobneje usmerijo.

Kako postati znanstvenik na področju medicine?

Če vas zanima kako postati znanstvenik na področju medicine, boste zagotovo krenili po ustrezni poti študija medicine. Študentom na njej pomagajo tudi profesorji in kasneje mentorji, ki prepoznajo potencial v svojih študentih. Žal včasih ni dovolj, da si nekaj želimo, pač pa je pomembno tudi to česa smo sposobni in kaj so morda naši skriti talenti.

Oboroženi z znanjem in ustreznimi nasveti je vse lažje. Tudi poti znanstvenikov so zelo različne in sploh ni nujno, da so postali kar so zato, ker so si to v prvi vrsti želeli. Morda jih niti ni zanimalo kako postati znanstvenik pa so vendarle navdušili na tem področju.

Obelodanili kakšno prebojno odkritje in pognali svet v neko povsem novo smer. Pustimo svojemu duhu prosto pot naj nam sam pove kaj si želi. Le tako bomo na koncu v svojem življenju srečni in počeli tisto kar nas veseli. To pa je zagotovo nekaj najlepšega kar se človeku lahko zgodi.

Tagovi:

Više članaka

Kdo je znanstvenik

Kdo je znanstvenik

Ko se vprašamo kdo je znanstvenik, se sprašujemo precej splošno vprašanje na katerega morda ni samo enega odgovora. V sami osnovi je znanstvenik nekdo, ki svoje življenje in delo posveti raziskovanju

Človek v vesolju

Človek v vesolju

Človek si je že od nekdaj želel poleteti bližje k zvezdam, pa čeprav v tistih časih niso leteli niti še z letali. Tehnologija je napredovala, prišla so prva letala in tudi rakete, ki so letele vse viš

Uporabna ali aplikativna znanost

Uporabna ali aplikativna znanost

Poznamo kar nekaj različnih vej znanosti, primarno pa znanost delimo na temeljno ali bazično znanost in tisto drugo, ki se imenuje uporabna ali aplikativna znanost. Tokrat se bomo posvetili slednji in