Športna prehrana

Športna prehrana

Zakaj športna prehrana?

Verjetno se vam svita, da bomo govorili o športnikih in tem kaj je za njih prava športna prehrana. Ker se športnik precej večkrat srečuje s fizičnimi napori in pri tem na trenutke zares močno obremeni svoje telo, je jasno, da mu mora pri tem pomagati z ustreznim “gorivom”.

Seveda je to gorivo športna prehrana, ki mora vsebovati vse esencialne sestavine življenja. Vsak športnik potrebuje kar nekaj ogljikovih hidratov katere telo nato pretvori v energijo. Pomembne so tudi beljakovine (ali proteini), ter zdrave maščobe. Vse skupaj, vključno z vitamini in minerali nato skrbi za odlično pripravljenost in regeneracijo kot tudi rast mišic in razvoj celega telesa.

Odvisno od vrste športa je potrebno ustrezno sestaviti tudi dnevni meni, ki mora vsebovati vsaj 5 obrokov. Ker je precej težko vse potrebno pridobiti zgolj iz hrane na krožniku, se športniki pogosto obračajo proti različnim prehranskim dopolnilom. Beljakovine v prahu in proteinske ploščice so vedno na njihovem dosegu rok.

Športna prehrana je zdrava

Res je, športna prehrana je zdrava, a za športnike. Če bi se po njihovem jedilniku prehranjeval nekdo, ki ni kaj dosti aktiven in morda dela v pisarni, bi mu vsa ta hrana naredila tudi nekaj težav. Prav zato je potrebno, da se vsak pri sebi zaveda koliko energije na dan porabi. Glede na to se izračuna potreben vnos kalorij in pripravi dnevni meni.

Dejstvo je, da je športna prehrana primerna tudi za rekreativce, a zanje velja podobno kar smo že povedali. Glede na pričakovane napore je potrebno dobro razmisliti o tem kaj bo pristalo na krožniku. Za rekreativce je primerno že, da se dovolj raznovrstno prehranjujejo in ne pozabijo to početi v različnih obrokih in ob pravih urah.

Vsekakor pa je potreben “tajming” za vnos določenih hranil, oziroma vrste hrane. Nikakor ni zaželeno, da se pred odhodom na tek ali kolesarjenje rekreativec nabaše s težko prebavljivo in mastno hrano. Seči bo treba po testeninah, krompirju in zelenjavi, ter seveda mesu. Beljakovine so zelo pomembne.

In kaj sploh je športna prehrana?

Ko govorimo o tem kaj sploh je športna prehrana, povejmo da v prvi vrsti vsa hrana, ki jo imamo na krožnikih vsi. Seveda tista zdrava in ne morebiti hitra prehrana, ter nezdrave maščobe. Ker pa se pravi športniki precej bolj intenzivno ukvarjajo z vadbo in so njihovi napori precejšnji, morajo misliti tudi na ta primanjkljaj.

Športnik naj ne bi veliko jedel tik pred športno aktivnostjo. Najbolje bo zaužiti kakšne lahko prebavljive ogljikove hidrate, ki jih najdemo v sadnih sokovih, pa denimo v banani in tudi drugem svežem sadju. V kategorijo športna prehrana sodijo tudi različni krekerji, pa denimo kos polnozrnatega kruha z medom ali marmelado.

Seveda pa imajo športniki na voljo tudi prav posebno izbiro, ki se skriva v različnih proteinskih napitkih ali ploščicah, ki jih lahko zaužijejo pred ali med vadbo. Nikakor pa ne gre pozabiti tudi na večje odvajanje vode in mineralov, ki se izločajo skozi kožo v obliki znoja. Potrebno bo razmisliti o kakšnem izotoničnem napitku.

Tagovi:

Više članaka

Kako začeti z golfom

Kako začeti z golfom

Se vam zdi golf še ena od iger, ki ji težko rečete šport? Povsem napačno mnenje. Golf je seveda prekrasen šport, ki bo poskrbel, da boste dan preživeli na svežem zraku, se medtem malce sprehodili in t

Je pikado šport

Je pikado šport

Če se tudi vi sprašujete ali je pikado šport in kako se ga lotiti, da bi postali pravi športnik v tem športu, berite dalje. Morda se sliši malce za lase privlečeno, ker je prva misel ob pikadu kakšen

Rekreacija jeseni

Rekreacija jeseni

Za ljudi je pomembno, da smo aktivni skozi celotno leto, saj kondicije ne potrebujemo samo poleti. Prav zato je rekreacija jeseni enako pomembna kot katerikoli drugi mesec. Mnogi zmotno mislijo, da je